Atât Apple cât și Samsung prezic că vânzările de smartphone-uri for crește mai greu în primul trimestru 2016. Anunțul se resimte pe piața bursieră.

smartphones_rect

Image: Forbes

Miercuri, acțiunile Apple au cazut cu 6.5% după ce CEO Tim Cook le-a spus investitorilor că se asteaptă ca vânzările de iPhone să scadă în trimestrul actual, comparat cu anul trecut. Vânzările iPhone susțin majoritatea veniturilor Apple.

Acțiunile Samsung au cazut cu 2.5% joi după ce Sud Coreeni au raportat o cadere de 10% in vânzări comparativ cu ultimul trimestu 2015. Compania a adăugat că va fi o provocare să susțină profiturile operaționale din trecut in 2016.

De ce nu mai crește piața de smartphone-uri

Pe scurt, piața s-a plafonat și s-a transformat dintr-un sprint, într-un maraton. Piața este inundată de multe smartphone-uri de calitate, dar ieftine. De asemenea, potențialii utlizatori noi au scazut drastic de la an la an. Nu mai există acea separare între generații; multe persoane în vârstă folosesc un smartphone.  Nu este sigur încă daca piața a ajuns la apogeu. Cu siguranță mai este loc în piețe emergente cum e India unde vânzările sunt preconizate să explodeze cu 300% pentru unii producători.

Cu toate acestea, producătorii pregatesc modele noi.  Samsung va lansa Galaxy S7 la Mobile World Congress pe 21 Februarie, iar iPhone 7 va ieși la sfârșitul 2016.