In 2014 , Samsung inca experimenta cu televizoare din gama Smart TV. In 2015, deja avem de aface cu o produse multe mai mature – toate construite in jurul sistemului de operare Tizen. Cum se descurca totusi? Televizorul Samsung UN40J5200 face parte din aceasta clasa, iar asteptarile ridicate. In multe instante, se ridica la masura lor.

Design, Interfata

Interfata intortocheata cu menu-uri full-screen a fost inlocuita cu un sistem menu mult mai interesant si prietenos care suprapune icoane colorate si un menu mare – totul ocupand o zona mult mai mica a ecranului. Poate nu suna interesant, dar clar e mai putin enervant decat ce am vazut in 2014.

Televizorul e mai gros decat varul indepartat, Samsung J5500. Standul este mare, de asemenea, pentru marimea sa.

Marimea (100cm) e perfecta pentru un apartament obsinuit, la bloc. Nu e curbat.

Imagine

Televizorul 40J5200 foloseste ECO Sensor Technology de la Samsung. LED-urile montate in spate deja il face un produs eco-friendly. Pentru a economisi si mai mult curent, vine cu acest sensor care automat detecteaza luminozitatea camerei si adjusteaza luminozitatea ecranului corespunzator. Consuma mult mai putin ca televizoarele mai vechi (<2014) – undeva la 25%, se lauda Samsung.

Display-ul este full HD 1080. Are claritatea si finetea dubla comparativ cu celelalte televizoare high definition.

De asemenea, vine cu Motion Rate 60, inca o tehnologie patentata Samsung ce ofera o rata de raspuns mare, la fel si viteza de procesare. Se tine bine dupa miscari bruste, ceea ce il face foarte bun pentru jocuri.

Culorile sunt bogate, iar imaginea este clara. Daca schimbati de la un televizor plasma, de exemplu, o sa ramaneti masca cand sesizati diferenta. Negrul este negru, nu vreo noanta iar contrastul este 4008 : 1. Din punctul asta de vedere, este chiar impresionant.

Raportul de aspect al TV-ului nu este precis 16:9. Rezolutia este de 1920×1080, dar cumva pixelii sunt mai scurti decat ar trebui. Nu se vede la prima vedere, dar sesizezi ca imaginea apare lungita in comparatie cu alte televizoare.

Timpul de raspuns (pe la 25ms) e slabut; sub medie. S-ar putea sa fie prea blurry pt jocuri serioase, chiar daca se tine bine la refresh rate.

Capabilitati SMART TV

Interfata si menu-urile sunt cam greu de folosit pe net, mai ales daca folosesti o telecomanda. Chiar nu e treaba buna.

Conexiunea wireless merge foarte bine. Odata ce o pornesti, poti sa faci o groaza de lucruri: streaming, mirror alte ecrane, etc. Ca mai toate televizoarele are un input USB. Integrarea SMART TV este clar mai buna ca modelele mai vechi, dar nu ma da pe spate.

j5200-inputs-side-large

input spate

Sunet

Sunetul e destul de fidel la volum jos. Devine din ce in ce mai prost cum dai volumul mai tare. Practic, are un prag jos de la care porneste distorsia. Basul este prost.